Mánfa

Vissza a galériákhoz

A XII. században épült román stílusú kis templomot a század végén bővítették, majd a XIV. században átalakították és közel kétszeresére növelték a belső terét, kívülről támpilléres fallal zárva le. A templom a török hódoltság alatt is éppen maradt. A templomról több modta is fennmaradt:

" A pogányok elöl menekülő Szent István király táltos lova lábynomán épült, mint az oroszlói régi templom, s odébb még a kercsligeti: ekkora ugrásokkal szállt a szent király paripájára."
" A török kiűzése után a mánfaiak új helyen kezdték építeni falujukat. Teheneiket a Melegmányi védett völgybe hajtották legelni. A tisztásokat elvadult őserdő zárta körül, ami az elfelejtett régi templomot is benőtte. Amikor egyszer a pásztor felébredt ebéd utáni szúnyókálásból, a tehenek között hiába kereste a birkát. Hirtelen harang kondult elindult a hang irányába. A sűrű bozótban megtalálta az állatot: szarva beakadt a folyondárba, amely körül fonta a kis templom harangját. Ennek következtében , ahogy szabadulni akarva rázta a fejét, megszólalt a harang. A kongást meghallották még Budafán is ahová egykor elmenekültek a mánfaiak.

-Visszahív a haragunk!

-Ölelték át egymást sírva az öregek."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Melegmányi völgy:természetvédelmi terület. Látványos mésztufa gátjai és számtalan kis vízesése a kirándulók közkedvelt célpontjává vált.

 

Mánfa

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Hírlevél

http://helian.hu/hu/
https://csuporkahertelend.hu/